ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Photo: ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ</p><br />
<p>Φύλλα κρούστας για πίτες 5 φύλλα κρούστας<br /><br />
1/2 πακέτο βούτυρο 100γρ. λιωμένο<br /><br />
φρέσκα κρεμμυδάκια 3 ψιλοκομμένα<br /><br />
φιλέτο ή φέτα φρέσκου σολομού 200γρ. χωρίς πέτσα και κόκκαλα.<br /><br />
λευκό κρασί 3 κουταλιές της σούπας<br /><br />
άνηθος ψιλοκομμμένος 2 κουταλιές της σούπας<br /><br />
ροκφόρ (ή γκοργκοντζόλα) 80γρ. λιωμένο με πιρούνι<br /><br />
κρέμα γάλακτος 300ml<br /><br />
αβοκάντο 1 ώριμο χωρίς φλούδα και κουκούτσι<br /><br />
καπνιστός σολομός 50γρ<br /><br />
χυμός λεμονιού 3 κουταλιές της σούπας<br /><br />
πιπέρι φρεσκοτριμμένο</p><br />
<p>Εκτέλεση<br /><br />
Στρώνετε τα φύλλα κρούστας σε ορθογώνια φόρμα για τάρτα αλείφοντας πρώτα κάθε φύλλο με λίγο βούτυρο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά.<br /><br />
Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρτε τα κρεμμυδάκια. Πλένετε καλά τον φρέσκο σολομό, τον κόβετε σε κυβάκια και τον στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτετε το φρέσκο σολομό στο τηγάνι και λίγο κρασί και βράζετε σε σιγανή φωτιά για 15' μέχρι το ψάρι να μαλακώσει και τα υγρά να εξατμιστούν.<br /><br />
Κομματιάζετε με πιρούνι το σολομό μέσα στο τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει καλά. Προσθέτετε τον άνηθο ψιλοκομμένο και το λιωμένο ροκφόρ ή την γκοργκοντζόλα.<br /><br />
Απλώνετε το μείγμα στην τάρτα και πασπαλίζετε με πιπέρι. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με πιρούνι και περιχύνετε τη γέμιση της τάρτας. Ψήνετε για 40' στους 180°C. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, γαρνίρετε με το αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες και με τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες, περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο και σερβίρετε.

  • Φύλλα κρούστας για πίτες 5 φύλλα κρούστας
  • 1/2 πακέτο βούτυρο 100γρ. λιωμένο
  • φρέσκα κρεμμυδάκια 3 ψιλοκομμένα
  • φιλέτο ή φέτα φρέσκου σολομού 200γρ. χωρίς πέτσα και κόκκαλα.
  • λευκό κρασί 3 κουταλιές της σούπας
  • άνηθος ψιλοκομμμένος 2 κουταλιές της σούπας
  • ροκφόρ (ή γκοργκοντζόλα) 80γρ. λιωμένο με πιρούνι
  • κρέμα γάλακτος 300ml
  • αβοκάντο 1 ώριμο χωρίς φλούδα και κουκούτσι
  • καπνιστός σολομός 50γρ
  • χυμός λεμονιού 3 κουταλιές της σούπας
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
  1. Στρώνετε τα φύλλα κρούστας σε ορθογώνια φόρμα για τάρτα αλείφοντας πρώτα κάθε φύλλο με λίγο βούτυρο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά.
  2. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρτε τα κρεμμυδάκια. Πλένετε καλά τον φρέσκο σολομό, τον κόβετε σε κυβάκια και τον στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτετε το φρέσκο σολομό στο τηγάνι και λίγο κρασί και βράζετε σε σιγανή φωτιά για 15′ μέχρι το ψάρι να μαλακώσει και τα υγρά να εξατμιστούν.
  3. Κομματιάζετε με πιρούνι το σολομό μέσα στο τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει καλά. Προσθέτετε τον άνηθο ψιλοκομμένο και το λιωμένο ροκφόρ ή την γκοργκοντζόλα.
  4. Απλώνετε το μείγμα στην τάρτα και πασπαλίζετε με πιπέρι. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με πιρούνι και περιχύνετε τη γέμιση της τάρτας. Ψήνετε για 40′ στους 180°C. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, γαρνίρετε με το αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες και με τον καπνιστό σολομό σε λωρίδες, περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο και σερβίρετε.
Advertisements