Ριζότο Μιλανεζε

Ριζότο Μιλανέζε

Το αυθεντικό “ριζότο μιλανέζε” δεν έχει μανιτάρια, κολοκύθια ή οποιοδήποτε λαχανικό. Τα συστατικά του δεν είναι άλλα από ρύζι Ιταλικό (carnaroli ή άλλη ποικιλία), βούτυρο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, άσπρο κρασί και σαφράν, το οποίο μπαίνει στο ρύζι όταν ρίξουμε τον πρώτο ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος. και φυσικά παρμιτζιάνο ρετζιάνο. Οι Ιταλοί ρίχνουν το παρμιτζιάνο μέσα στην κατσαρόλα όταν το ριζότο είναι έτοιμο και απλά το ανακατεύουν καλά και σερβίρουν. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να το φτιάξουμε ανάλογα με την διάθεση μας και να το ονομάσουμε όπως αλλιώς θέλουμε.

Υλικά
200 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 κολοκύθι ή μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μικρό
2 γρ. κρόκο Κοζάνης
1 lt ζωμό κότας ή κρέατος
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. παρμεζάνα
30 γρ. μασκαρπόνε
1 ποτ. λευκό κρασί
1 κ.γ. χυμό από λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη το κολοκύθι. Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρόκο Κοζάνης και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε με μια κουτάλα ζωμό κότας ή κρέατος, τόσο όσο να καλύπτεται το ρύζι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το κολοκύθι ή τα μανιτάρια, που τα έχουμε ελαφρά τσιγαρίσει σε ελάχιστο λάδι το μασκαρπόνε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη

Πηγή edw Hellas

Advertisements