Φάβα Σαντορίνης παντρεμένη, σε τάρτα

 

Από τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο

 

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφίες: www.studiom.gr

 

Για 4-6 άτομα

Προετοιμασία: 40´ βράσιμο: 1 ώρα ψήσιμο: 1 ώρα + 10´ αναμονή: 30´

Κόστος: €2,50 η μερίδα

Υλικά

1 φύλλο ζύμης για αλμυρές τάρτες, έτοιμο ή σπιτικό • 500 γρ. φάβα 
•100 ml έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον (για το σοτάρισμα) • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες • 1 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού •1 ½ λίτρο νερό • αλάτι • λευκό πιπέρ • 3 αβγά • 2 μέτριες ντομάτες • 2 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη • 5-6 μαύρες ελιές

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ γεμάτο νερό βάζουμε τη φάβα και την αφήνουμε να μουλιάσει για ½ ώρα. Τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο (πλασοτέ ) ζεσταίνουμε το λάδι (100 ml) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μισά κρεμμύδια και το θυμάρι για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη φάβα και το 1½ λίτρο νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή), αφαιρούμε το θυμάρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Με μια τρυπητή κουτάλα φροντίζουμε να ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Δύο-τρία λεπτά προτού βράσει αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε λευκό πιπέρι. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις και την περνάμε από ψιλό σουρωτήρι, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για 10-15 λεπτά, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. Αν η ζύμη είναι σπιτική, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο πάχους 2-3 χλστ. Στρώνουμε το φύλλο στη βουτυρωμένη ταρτιέρα φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στον φούρνο, τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Στρώνουμε πάνω στην τάρτα μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι. Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 5-10 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα στην τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα ακόμη σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε ελαφριά τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε σε ένα πιάτο με τρυπητή κουτάλα, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα στρώνουμε πάνω στην τάρτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Καθαρίζουμε τις ντομάτες και με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βουτάμε τις ντομάτες για ½ λεπτό. Τι ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα σπόρια. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί, ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και ψήνουμε για ½ ώρα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά, αν θέλουμε τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις απλώνουμε πάνω στην τάρτα. Από πάνω αραδιάζουμε την κάππαρη και τις ελιές. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για περίπου ½ ώρα. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.   

Tips

Μην ανακατέψετε τη φάβα κατά τη διάρκεια του βρασίματος, γιατί θα κολλήσει στον πάτο.

Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των οσπρίων. Για να σιγουρευτείτε ότι έβρασαν, δοκιμάστε τα προτού τα αποσύρετε από τη φωτιά.

 

 Εἰκόνα
Advertisements